www. OriolBoira .com

   DIVE: The Medes Islands Secret

  José A. Giacomelli és el primer català que ha tingut l'honor de conjugar el patrimoni cultural de la Costa Brava amb pinzellades històriques nacionals per a la creació d'un videojoc per la consola de darrera generació Nintendo Wii. "DIVE: The Medes Islands Secret" és un títol dins el gènere de les plataformes sobre submarinisme que permetrà als jugadors de qualsevol racó del món explorar les fondàries de les Illes més emblemàtiques del nostre país, magistralment recreades en 3D. Gràcies a l'Albert Murillo he pogut fer-li una entrevista des d'una òptica de projecte i d'indústria, i val a dir que de cada una de les respostes se'n desprèn una amabilitat i predisposició excepcionals. Esperem doncs que aquest projecte funcioni tan bé com mereix!



  D'on surt la idea de fer un videojoc sobre les Illes Medes? Hi teniu algun lligam? Vàreu detectar un buit de mercat en el patrimoni de la Costa Brava catalana?

  Quan vam acabar el nostre anterior desenvolupament, el 5 Spots Party, vam decidir esperar per a conèixer una mica més el sector de WiiWare, el target de públic, i veure l'evolució de les vendes. Sabíem que havíem de desenvolupar un altre producte, però no teníem clar quin havia de ser.

  Quan desenvolupes videojocs, es passa molt de temps pensant en possibles idees que podrien funcionar. La idea em va venir precisament a les Medes, un dia de juliol en el què vaig apropar-me a L’Estartit amb la família. Jo estiuejo a la Costa Brava des de fa molts anys.

  Vaig pensar que el submarinisme era un tema pot explorat als videojocs, i em va semblar una bona idea fer un joc plataformes pensant-hi.


  Quins coneixements i experiència teníeu quan vàreu començar amb el joc? Algun lligam amb universitat o màster?

  Des de l'any 2001, la meva empresa està orientada a desenvolupar videojocs. Ens hem acostat a mercats com el del "Casual" per a PC, hem publicat al mercat del Retail, hem explorat àrees online, com ara les apostes o casinos, i hem desenvolupat diverses màquines recreatives. L’any passat ens vam estrenar amb les consoles. Vam decidir recuperar un títol "Casual" en el qual havíem participat, i que havia estat a les primeres posicions en diverses webs del sector per fer una portabilitat a WiiWare.

  Sobre les Universitats, encara que conec personalment als directors de diferents Màsters en videojocs a tot l’Estat, no hem aprofundit en aquesta àrea, tot i que amb nosaltres tenim a un dels professors del Màster de la UAB, amb la qual cosa estem molt propers a aquests recursos.


  Quines bases o temaris heu utilitzat per al disseny conceptual del videojoc?

  La idea inicial va ser realitzar un plataformes ambientat en el món submarí. Al poc temps de començar el document de disseny se'ns va acudir la opció de localitzar el joc a les Medes. Vàrem contactar amb el Patronat de Turisme Girona Costa Brava que, a la vegada, ens va posar en contacte amb el Club de Turisme Nàutic Costa Brava, i amb l' Associació de Centres Turístics Subaquàtics de la Costa Brava. Ens van ajudar molt amb materials, terminologia i informació històrica i de localització. Per dotar al sistema de més continguts, vam decidir afegir-li una segona trama a la història, per a donar-li més profunditat. El que inicialment era trobar 10 tresors, va passar a un stage superior. Per aconseguir-ho ens hem inspirat en certs elements històrics, algun objecte emblemàtic - com els dofins submergits de les Medes- o monuments com el Monestir de St. Pere de Rodes. Wikipedia i Google també ens van ajudar molt per a buscar localitzacions en la resta del món, fins a arribar a les 10 que actualment té el videojoc.


  Quin és el model de finançament que heu utilitzat? Heu reunit capital per vosaltres mateixos? Heu buscat inversors? Tractant-se de promoció de les Illes Medes, heu trobat alguna subvenció o patrocini?

  El finançament de tot el projecte s’ha fet amb capital propi. Els socis de la companyia, i els seus propis resultats d’anys anteriors, ens han permès tirar endavant aquest desenvolupament. Efectivament, em trobat una subvenció per l’àrea del màrqueting del videojoc. Els mateixos organismes que et comentava anteriorment han aportat coneixements, difusió i una subvenció econòmica.


  Quin és el model de producció que vàreu seguir? Quines parts heu externalitzat? És fàcil trobar partners al nostre país en aquest sentit?

  Aquest desenvolupament ha tingut diferents actors. Des de Cosmonaut Games hem tingut la idea, hem desenvolupat el document de disseny i hem coordinat tots els recursos: gràfics, programació, àudio, efectes, màrqueting... alguns dintre i uns altres fora. I, per sort, al nostre país tenim grans professionals dedicats al mon dels videojocs que ens han donat un cop de mà en aquest projecte tan ambiciós.


  He pogut saber que el videojoc està desenvolupat amb Unity. Quins avantatges ofereix aquesta plataforma? Vàreu explorar algunes altres possibilitats? Quines?

  No, per aquest videojoc em llicenciat un motor gràfic d’un tercer. Un motor no comercial. El següent joc que estem preparant (i del que encara no puc explicar massa cosa) l’estem desenvolupant amb Unity. Una plataforma molt estable i robusta que ens a fet estalviar molt temps de programació i que, a més, ens permetrà compilar per PC, XBox, Mac i iPhone. Es una bona manera d'optimitzar recursos.


  Sobre el treball amb Nintendo, podríem dir que és fàcil posar un joc a la WiiStore? Quins han estat els principals problemes o complicacions amb la marca? Quin paper ha jugat Nintendo España?

  El primer pas per a poder treure un joc sota el paraigües de Nintendo és aconseguir una llicència oficial de desenvolupament. Amb la nostra experiència en altres sectors no va ser massa complicat obtenir-la. No puc explicar massa coses sobre el procés intern de Nintendo però voldria destacar la facilitat que t'ofereixen, i l'ajuda en el moment de desenvolupar. A diferència d'altres plataformes, un simple "concept" i una explicació escrita d'una pàgina és suficient perquè et donin llum verda. És a dir, pots començar a desenvolupar sabent que el teu joc serà publicat. Durant el procés t'ajuden en totes les àrees que necessitis i sempre tenen a la teva disposició diferents persones de contacte per a fer preguntes. El seu nivell de test del joc és extrem i passar-ho suposa un esforç especial encara que això ho fan per a assegurar el correcte funcionament de la plataforma i protegir a l'usuari final.

  Nintendo España ajuda als desenvolupadors espanyols en temes de màrqueting i promoció, i estan sempre oberts a comentar alternatives i possibilitats pel que fa al PR a Espanya.